preskoči na sadržaj
Vijesti

MEĐUNARODNI DAN DJEČJIH PRAVA

Povodom Međunarodnog dana dječjih prava:

Prije 28 godina, na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda 20. studenog 1989. godine usvojena je Konvencija o pravima djeteta, a za Republiku Hrvatsku stupila je na snagu 8. listopada 1991. godine. Republika Hrvatska, kao stranka Konvencije, uvrstila se među one napredne zemlje koje su preuzele obvezu osiguranja i zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda. Uostalom, poštivanje, zaštita i promicanje ljudskih prava zadaća je koji proizlazi iz hrvatskoga Ustava, a o njegovu ostvarenju, ovisi sigurnost i dobrobit kako današnjih tako i budućih naraštaja.

 

Jer, pravo djeteta nije trenutak nego proces, to je proces stvaranja i ostvarivanja djeteta - čovjeka u cjelini – kao osobe i kao pravnog subjekta. Kultura primjene zakona na djecu ili općenito na „ranjive skupine“ govori o kulturi naroda i njegovim razvojnim postignućima te ostvarenih vrijednosti s tim u svezi.

 

Konvencija o pravima djeteta Ujedinjenih naroda u sebi objedinjava niz prava od građanskih, društvenih, gospodarskih do obrazovnih i kulturnih, te niz drugih prava. Ova prava zajamčena Konvencijom ne samo da omogućavaju, nego su i potrebna za psihofizički i socijalni razvitak djeteta.

 

Pravo djeteta na obrazovanje uređeno je člancima 28. i 29. Konvencije o pravima djeteta. Ovim se člancima osvješćuje važnost obrazovanja u životu pojedinca – djeteta, roditelja, staratelja i drugih odgovornih u tom nizu. Konvencija o pravima djeteta nije samo bitna u smislu stjecanja određenih znanja i stupnja obrazovanja, nego ona zahvaća i širinu u smislu djetetove pripreme za odgovoran život, o potrebi tumačenja da djeca trebaju shvatiti i prihvatiti da je obrazovanje njihovo pravo, a ne samo obveza kao i shvatiti važnost obrazovanja - od stjecanja praktičnih znanja do razvitka osobnih potencijala. To znači, da treba prepoznati sklonosti i potencijale u djetetu, razvijati ih i usmjeravati na daljnje školovanje, omogućavajući im pritom pristup školskim i visokoškolskim ustanovama.

 

Vjerujemo (i trudimo se uz roditelje i obitelj) da Gornjogradska gimnazija u Zagrebu, poštujući prava djece iz Konvencije o pravima djeteta, između ostaloga, prepoznaje i ostvaruje svrhu naobrazbe u smislu da naobrazba nije samo potvrda ili diploma, nego razvitak osobnosti, sposobnosti, darovitosti, potencijala i vrijednosti mladog čovjeka koji može usvojeno znanje (i gimnazijsko iskustvo) primijeniti u određenom trenutku vremena i društva, braneći svoja i  poštujući prava drugih.

Gornjogradska gimnazija
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nenad Polondak   datum: 20. 11. 2017.

Tražilica

Kalendar
« Prosinac 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji
Erasmus projekt


Ja raSTEM


Prirodoslovna lepeza


E - learning poral


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju