preskoči na sadržaj
KNJIŽNICA GORNJOGRADSKE GIMNAZIJE

Kad bismo o knjižnici Gornjogradske gimnazije, naveli samo podatke o smještaju, inventaru, opremi i broju knjiga i korisnika, možda bismo zadovoljili zanimanje površnog čitatelja, ali bi onaj znatiželjni nastavio postavljanjem mnogih pitanja, koja bi se konačno svela na ona poznata novinarska: Tko? Gdje? Kada? Kako? Zašto?

Poznata je činjenica da je 1606. godine u Zagrebu osnovana manja kuća isusovačkog reda, koja je 1611. prozvana kolegijem.

            U katalogu kolegijskog osoblja za 1612./13. naveden je po prvi put „praefectus bibliothecae“ čime je spomenuto postojanje knjižnice. Današnja Nacionalna i sveučilišna knjižnica čuva iz tog doba četiri knjige koje zapisom na naslovnoj strani svjedoče o pripadanju knjižnici koja time postaje izvorištem same Nacionalne i sveučilišne knjižnice. 

Već 1617. godine su kupljene knjige za 50 zlatnika.

            Tijekom godina knjižnica je rasla nabavljanjem dijela klasičnih pisaca, povijesnih dijel, dijela iz prirodnih znanosti, rječnika. Kako do polovine 18. stoljeća u Zagrebu nije bilo knjižare, knjige su nabavljene iz stranih zemalja, ponajviše iz Graza.

            Poznato je da su i darovatelji odigrali značajnu ulogu u popunjavanju knjižnog fonda.

            Gdje je knjižnica smještena? Čini se da je bila predviđena već u nacrtima iz 1641. godine.

            Knjige su bile smještene u ormarima ili na policama do stropa jer se spominju i ljestve. Spominje se u 18. stoljeću i stol, pa izgleda da je knjižnica bila i radni prostor.

            Katalozi su vjerojatno i postojali, a knjižnica je u ranijim vremenima imala neku vrstu abecednog inventara, što je uvjetovalo smještaj knjiga po policama. Podrobniji podaci o smještaju knjiga nalaze se u inventaru iz 1773. godine, u kojem je oko 6000 knjiga razvrstano u 14 stručnih skupina, kao i Libri prihibiti i Libri miscellanei hinc inde sparsim jacentes.

Uvezivanjem knjiga nije se zadovoljavalo samo visok estetski kriterij, nego i produljio život knjiga do današnjih dana učinivši ih tako svjedocima kontinuiteta znanstvene misli i čvrsto postavljenog promišljanja o odgoju i obrazovanju.

            Žigovi starih izdanja koja brižno čuvamo govore o Ženskom liceju u Zagrebu u devetnaestom stoljeću.

            Neka izdanja samim time što se nalaze na policama naše knjižnice govore učenicima o potrebi i svrsi očuvanja kulturne tradicije. Pa čak i ako ih ponekad samo površno prolistaju, njihova slika ostat će pohranjena kao sjajni model razmišljanja i ponašanja, jer nas same riječi ne mogu svemu naučiti.

            Radeći u ovoj zgradi mi danas nastojimo biti „dostojni drevne prisege kojom se zakleše oni gospari…“ jer parafrazirajući velikog Borgesa

„Nitko nije škola, ali svi smo ona.

Neka gori u mojim grudima, i u vašim, stalno,

 

Ovaj čisti zagonetni plamen.“.

 

"Knjige su gomilano blago svijeta, dostojno nasljeđe generacija i naroda

(Thoreau)

 

Knjižnica se nalazi na prvom katu u zapadnom krilu zgrade, a zauzima prostor od 67m2.

Knjižnični fond sadrži 12 077 jedinica građe. Sadržaj fonda u skladu je sa standardima o knjižničnoj građi za školske knjižnice.

Dio fonda odnosi se na referentnu zbirku (enciklopedije, rječnike, leksikone...) čija građa se ne posuđuje izvan prostora knjižnice.

Dio fonda čini i AV građa (CD-i, DVD-i...). Zbirka periodike broji 6 naslova stručnih i popularno-znanstvenih časopisa, koji se nabavljaju putem pretplate.

Prostor za korisnike ima 10 radnih mjesta, s time da su korisnicima na raspolaganju dva računala s pristupom internetu.

Knjižnica, kao izvor informacija i znanja, svojim se cjelokupnim radom uklapa u odgojno-obrazovni rad škole i svaka djelatnost knjižnice sastavni je dio obrazovnog procesa.

 

"Znanje je tek onda znanje kada je stečeno naporom vlastite misli, a ne pamćenjem"

(Tolstoj)

 

 

KNJIŽNIČARKA GORNJOGRADSKE GIMNAZIJE

Zrinka Brigić, prof.

 

mail:  knjiznicaggg@gmail.com

 
TražilicaKalendar
« Travanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji
Erasmus projekt


Ja raSTEM


Prirodoslovna lepeza


E - learning poral


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju